Фан

6 українських гірськолижних курортів

Засніжені розкішні ялини, галасливі незамерзаючі гірські річки, гостинні люди, ситна й смачна місцева кухня – Карпати взимку чарівні! Додайте колоритні традиції відзначання традиційних свят, запаморочливі пейзажі, хрустке гірське повітря — і отримаєте незабутній зимовий відпочинок.

Беззаперечно, Буковель — найбільш розвинений і комфортний гірськолижний центр України. Проте й не без краплинки дьогтю в діжці меду — тут буває аж занадто гамірно, а щільний «трафік» на схилах і черги на деякі підйомники псують настрій навіть найбільш терплячим. То де ж покататися в Україні, якщо не в Буковелі? Ми підготували для вас 6 місць, які можуть припасти до смаку.

Драгобрат

с. Ясіня, Рахівський район, Закарпатська область

лижник на рагобраті

Найбільш високогірний гірськолижний курорт України, Драгобрат насамперед підійде тим, для кого лижі та сноуборд — це стиль життя, а не просто хобі. Тут немає потреби в снігових гарматах — відмінне покриття гарантовано з листопада по травень.

До розташованого далеко від цивілізації комплексу добратися не так просто. Від села Ясіня, що розташоване в 12 кілометрах, до курорту ведуть дві гірські дороги, проїхати по яких може лише повнопривідний позашляховик. Якщо ваш автомобіль не з таких, єдиний вихід — залишити його на стоянці в Ясині та скористатися послугами місцевих перевізників.

Один з мінусів курорту — той факт, що на його 10 підйомників не діє єдиний скі-пас і доведеться купувати «проїзний» на кожен окремо. Інший – це невеликий вибір розваг. Звичайно, тут є ресторани й колиби, але якщо ви не плануєте присвячувати більшу частину часу катанню, краще вибрати інший курорт.

Зупинитися можна в одному з міні-готелів або котеджі. Що ближче до підйомника, то дорожче. Найчастіше ціна на проживання включає сніданок і вечерю.

На Драгобраті всього 20 трас, включаючи безмежні можливості для позатрасового катання. Саме цей курорт припав до душі сноубордистам і любителям фрирайду та має репутацію найбільш атмосферного й мальовничого.

Траси: 20 (середньої складності та для професіоналів)

Підйомники: 10 (2 крісельних, 8 бугельних)

Вечірнє катання: немає

Скі-пас: 40–50 грн за підйом

Відстань до великих міст: Івано-Франківськ – 121 км, Чернівці – 190 км

Найближча залізнична станція: Ясіня

 

Красія

с. Вишка, Великоберезнянський район, Закарпатська область

сноубордист

Розташований біля підніжжя однойменної гори, цей курорт підійде і новачкам, і любителям. Головна його перевага — відсутність юрб, черг і завищених цін. Курорт розташувався на території національного природного парку «Ужанський», в гірському масиві Східні Бескиди. Схили тут пологі, а оснащені сніговими гарматами траси — широкі й довгі, що чудово підійде тим, хто тільки освоює лижі чи сноуборд. До того ж послуги інструкторів тут доступні.

Саме Красія може похвалитися найдовшим гірськолижним спуском в Україні — понад 3,5 кілометра. Тут можна спробувати себе в стрибках з трампліну, є і хороший вибір позатрасового катання. Зупинитися можна в приватному котеджі або готелі. Безпосередньо біля трас працюють два ресторани та два кафе, а в селі є кілька колиб.

З розваг доступні кінні прогулянки — верхи й на санях, а також автентичне закарпатське задоволення — чани. Вони стоять просто неба, найчастіше біля водойм. Температура води в них (а часто туди наливають термальну) – до 45 градусів. Добре «проварившись» в чані, стрибайте в крижану воду і знову – в чан. Задоволення гарантовано!

Траси: 5 (для початківців і середнього рівня складності)

Підйомники: 5 (3 крісельних и 2 бугельних)

Вечірнє катання: немає

Скі-пас: від 600 грн на день

Відстань до великих міст: Ужгород – 65 км, Львів – 195 км

Найближча залізнична станція: Кострино

 

Славське

смт Славське, Сколівський район, Львівська область

Один з найулюбленіших зимових курортів українців, Славське розкинулося у великій долині між чотирма горами. Можливостей для катання тут достатньо – був би сніг. На горі Тростян прокладено 11 трас, частина з яких оснащена системами штучного осніження. На Погарі функціонує 1 спуск, на Мунчелі їх 4, переважно для просунутих любителів. На горі Кремінь, один зі схилів якої більше відомий як Політехнік, обладнано 3 траси для новачків, а за 6 км від Славського височіє гора Високий Верх, де працюють ще 9 трас. Різноманітність варіантів катання має і недолік: на курорті не діє єдиний скі-пас, тому що підйомники (один або кілька) на різних схилах належать різним власникам.

Славське – дуже туристичне містечко, тому вибір житла вражає. Тут є все – від старих приватних будиночків до крутих готелів. Розважальна програма на вечір – не проблема: сауни, спа-центри, ресторани, колиби, караоке-бари, дискотеки гарантують ненудні вечори.

Незаперечною перевагою Славського є зручність розташування: залізнична станція – прямо в центрі, через неї проходять не тільки електрички, а й потяги далекого прямування. Тому сюди не проблема вирушити хоч на вікенд. До плюсів віднесемо й варіативність розваг: тут знайдуть заняття до смаку і ті, хто приїхав активно покататися, і ті, хто просто бажає «змінити картинку». Не сумуватимуть і діти.

Траси: 28 (різного рівня складності)

Підйомники: 17 (2 крісельних и 15 бугельних)

Вечірнє катання: діє 1 траса

Скі-пас: 15–50 грн за підйом

Відстань до великих міст: Львів – 140 км, Мукачево – 100 км

Найближча залізнична станція: Славське

Ізки

с. Ізки, Міжгірський район, Закарпатська область 

Цей досить молодий гірськолижний комплекс розташований в долині річки Репинка, біля підніжжя гори Магура на висоті 600 м над рівнем моря. Траси обладнано сніговими гарматами, працює ратрак.

Ізки — резонний вибір для тих, хто хоче навчитися кататися. Широкі рівні траси і невелика кількість «спортсменів» на спусках заспокійливо діють на всіх, хто хотів спробувати себе на гірськолижних схилах, але боявся заїхати «не туди».

Окрім лиж і сноуборду, на курорті можна покататися на снігоходах, санках, конях, велосипедах, відпочити в лазні, насолодитися термальним басейном або попаритися в чанах. Тут також пропонують популярний в Європі вид туризму — походи засніженими горами.

Розміститися можна в дерев’яних екоготелі або екокотеджах просто на курорті чи винайняти житло в селі неподалік.

Траси: 5 (легкі та середньої складності)

Підйомники: 2 (1 крісельний, 1 бугельний)

Скі-пас: від 400 грн на день

Відстань до великих міст: Ужгород – 80 км

Найближча залізнична станція: Воловець або Міжгір’я

 

ПилипецьПодобовець

Міжгірський район, Закарпатська область

Тутешня гірськолижна зона складається з двох сiл — ПилипецьПодобовець, розташованих лише за два кiлометри один вiд одного i вiдокремлених невеличким перевалом.

Нинi тут, на горi Гимба (1497 м), бiля пiднiжжя якої розташований Пилипець, працює найдовший швидкiсний бугельний витяг в українських Карпатах. Загальна довжина трас на горі Гимба – понад 20 км. А ще це одне з найулюбленіших місць шанувальників фрирайду.

До сусiда, Подобовця на горі Високий Верх, можна за короткий час достатися кiнним «таксi» або «трубами» – спеціально прокладеними через ліс трасами для лижників, аби їм було зручніше дістатися з одного курорту до іншого. Зверніть увагу: цими трасами потрібно їздити з досвідченим провідником.
Власне, у тому й полягає родзинка цього мiсця: незалежно вiд того, в якому саме селi ви зупинилися, кататися можете на обох горах. Це дає змогу зробити вiдпочинок рiзноманiтнiшим, особливо для початкiвцiв, якi катаються тiльки на нижнiй, пологiшiй, частинi схилiв.

Коли вiдвиклi вiд зимових випробувань ноги вже болять i вимагають зробити перерву, саме час прогулятися кiлька годин до водоспаду Шипiт, який узимку вражає більше, нiж улiтку.

Траси: Пилипець — 11 (легкі та середньої складності); Подобовець — 4 (середньої складності та складні)

Підйомники: Пилипець — 7 (1 крісельний, 5 бугельних); Подобовець — 3 бугельні

Скі-пас: Пилипець – від 700 грн на день.

Відстань до великих міст: Ужгород – 135 км

Найближча залізнична станція: Воловець

Мигове

с. Мигове, Вижницький район, Чернівецька область 

Буковинський гірськолижний комплекс розташований недалеко від урочища Солонець, відомого джерелами мінеральних вод, біля підніжжя гір Кичера і Стіжок.

Цей курорт не можна віднести до висотних: гора Стіжок, наприклад, підноситься над рівнем моря всього на 800 метрів. Але особливий мікроклімат і системи штучного осніження трас забезпечують необхідний рівень покриття.

Мигове – комплекс відносно молодий. Він відрізняється від конкурентів компактністю розташування готелів (в деяких з них є панорамні басейни), ресторанів і підйомників і чудово підійде для сімейного відпочинку. Дітям і новачкам буде комфортно на пологих трасах, а для любителів екстриму пропонуються варіанти фрирайду. Функціонує і гірськолижна школа.

Окрім традиційних спусків, тут є траса для сноутюбінгу і відкрита ковзанка, постійно проводяться фестивалі та влаштовуються веселі гуляння.

Траси: 3

Підйомники: 2 бугельних

Вечірнє катання: пропонується

Скі-пас: від 500 грн на день

Відстань до великих міст: Чернівці – 60 км

Найближча залізнична станція: Чернівці

Фотографії з сайтів:drago-brat.com, izki.ua, karpaty-slavsko.com.ua, krasiya.com.ua, migovo.com.ua.