Лайфхаки

Що таке swimrun і чому вам треба це спробувати

Ми бігаємо, плаваємо, катаємо на велосипеді. Іноді займаємося цими видами спорту окремо, іноді з'єднуємо в акватлон, дуатлон або триатлон. Але є ще один чудовий варіант — swimrun, який може стати не просто одним з улюблених видів змагань, а справжнім тимбилдингом. Чому? Тому що вам доведеться бігти з напарником (може бути і чоловік,і і жінка), а результат залежатиме виключно від командної роботи.

Що таке swimrun

Swimrun (свімран) – це мультизмагання, в яких учасники послідовно долають кілька бігових і плавальних етапів, які чергуються поміж собою, пересіченою місцевістю. Особливість змагання – відсутність транзитних зон. Свімранери переважно змагаються в командах із двох осіб, проте останнім часом особливої популярності набирає індивідуальна участь.

Чемпіонат світу зі Swimrun проходить у Швеції. Називається він ÖTILLÖ і є найскладнішим змаганням із серії.

ÖtillÖ Swimrun World Series

Історія виникнення цих змагань прикольна, інакше й не висловитися. У 2002 році Андерс Малм, власник готелю Utö Värdshus на одному з островів Стокгольмського архіпелагу, його друг Янне Ліндберг і деякі колеги проводили вечір у місцевому барі. Там вони побилися об заклад: та пара, яка останньою дістанеться готелю, буде платити за їжу та випивку для пари, яка фінішує першою. Маршрутом обрали карту островів, надруковану на барній серветці.

У 2006 році майже божевільне випробування стало комерційними перегонами під назвою Вони назвали їх ÖTILLÖ (що означає «з острова на острів»). Перші пару років стартували тільки 11 команд, і тільки двом з них вдалося фінішувати в установлений час.

Сьогодні ці змагання визнані CNN одними з найскладніших перегонів у світі.

Найближчі змагання

SwimRun «Crazy Cherry»

Де: с. Вишеньки, Київська область
Коли: 27 липня

Для першого разу не обов’язково їхати на офіційні змагання за кордон. Можна спробувати свої сили вже 27 липня зовсім недалеко від Києва. Дистанції: Sprint Solo (чоловіки / жінки) – 7 км (сумарно 1 км плавання + 6 км біг); Classic Solo (чоловіки / жінки); Classic Team (чоловіки / жінки / mixed) – 17 км (сумарно 2 км плавання + 15 км біг).
Вартість реєстрації – від 565 грн до 12300 грн.

ÖTILLÖ Sprint Final 15K

Де: острів Utö, Швеція
Коли: 31 серпня
Вартість реєстрації – від 86 $ до 187 $. Дистанції: загальна – 14 590 м, біг – 11 950 м, плавання – 2 640 м, кількість відрізків плавання – 9, найдовший заплив – 1 150 м, найдовший забіг – 5 050 м.

ÖTILLÖ Swimrun 1000 Lakes

Де: Мекленбурзьке озеро, Берлін, Німеччина
Коли: 21-22 вересня
Вартість реєстрації – від 80 до 480 євро. Дистанції: world series race (загальна дистанція – 42 200 м, біг – 36 640 м, плавання – 7 560 м), sprint race (загальна дистанція – 16 900 м, біг – 14 090 м, плавання – 2 810 м) і experience race (загальна дистанція – 8 260 м, біг – 6 740 м, плавання – 1 560 м).

Чемпіонат світу зі Swimrun ÖTILLÖ відбудеться 2 вересня, але для участі в ньому вам потрібно отримати кваліфікацію, пройшовши кілька етапів (докладніше можна прочитати на сайті).