Лайфхаки

Як обрати свої перші кросівки для бігу

Вибір бігового взуття – один з головних факторів успіху вашої «бігової кампанії». Від нього залежать не тільки спортивні успіхи, але й здоров’я.

Біг вважається одним з найдешевших видів спорту. Дійсно, що тут такого особливого? Натягнув кросівки, які були в шафці, або навіть кеди, та бігаєш на стадіоні поруч із будинком або в парку. Насправді ж вибір бігового взуття – один з головних факторів успіху вашої «бігової кампанії». Від нього залежать не тільки ваші спортивні успіхи, але й здоров’я.

Чому варто правильно підбирати кросівки

Невірно підібрані кросівки можуть призвести до травм, проблемам із суглобами та сполучними тканинами, особливо якщо у вас є зайва вага. Найчастіше від цього страждають коліна та голеностопи. Експерт з бігу Саша Вінгенфельд радить приділити вибору черевиків особливу увагу!

Кросівки обов’язково треба обирати у спеціалізованих спортивних магазинах у розділі «Біг». Продавці-консультанти порадять, яка саме модель більше підійде саме вам. Обрана пара повинна забезпечувати стовідсоткову амортизацію та підтримку стопи.

кросівки для бігу

На що звернути увагу

Підошва. Вплив кожного удару ноги об землю дорівнює вашій п’ятикратній вазі. Тобто чим більше кілограмів, тим скоріше буде зношуватись взуття, і тим більші навантаження відчуватиме ваша стопа. Тому краще обирати кросівки з хорошою амортизацією. Зазвичай підошва у такому взутті буде товстою. Гарний приклад – модель Boost в adidas.

Підтримка стопи. Кросівки не повинні бовтатися на нозі, тиснути з боків або зверху на підйом стопи, де проходить шнурівка. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, краще приміряти іншу модель. Під час тренувань, у спеку або після довгого дня, проведеного на ногах, можуть з’явитися набряки. Це також треба брати до уваги, тому що взуття, яке вчора ідеально сіло на ногу, сьогодні може тиснути та викликати інші неприємні відчуття.

Правило великого пальця. При виборі кросівок також треба звернути увагу на розмір взуття. В передній частині повинно залишитись трохи вільного місця для вашого великого пальця – приблизно п’ять міліметрів. Для чого це? Ми вже говорили про набряки ніг. Тепер уявіть, що буде зі стопами після інтенсивного тренування чи трейлового бігу десь у горах?! Великий палець буде постійно стукатись та тертись об поверхню кросівок. Результат – болісні відчуття, запалення, чорний ніготь на великому пальці та дуже ймовірна його втрата.

Як обрати правильний розмір кросівок

Як обрати правильний розмір? Вдягніть кросівки та натисніть на носок – між великим пальцем та носком повинно залишитись трохи вільного місця, або спробуйте просунути великий палець руки між вашою п’яткою та кросівком.

Пронація та супінація. Будова стопи у кожного своя. У когось може бути гіперпронація (стопа більш плоска), у когось – нейтральна стопа, а когось гіпопронація (занадто високе зведення стопи).
стопи
Бігунів, схильних до плоскостопості, називають гіперпронаторами. Якщо у вас є такі проблеми, при виборі кросівок слід звернути увагу на бігове взуття з посиленою функцією контролю (CONTROL) для більшого контролю пронації. Якщо ж у вас надто високе зведення стопи, тобто контакт з біговою поверхнею менший, ніж при нейтральній пронації, краще обрати нейтрально-амортизаційне (NEUTRAL).

Взагалі, якщо у вас є проблеми зі стопою, перед тим, як купувати кросівки, краще звернутися до лікаря-ортопеда. Після огляду спеціаліст винесе свій вердикт і, можливо, порекомендує вам спеціальні ортопедичні устілки на замовлення.

Визначити пронацію допоможе спеціальний тест, який можна пройти у лабораторії бігу на спеціальній біговій доріжці. Після цього фахівці допоможуть підібрати бігове взуття саме для вашої стопи.