Лайфхаки

Правила поведінки на відкритій воді

Сезон стартів на відкритій воді триває, тому саме час нагадати про правила безпеки.

Переконайтеся в тому, що поруч є рятувальники. Ніхто не застрахований від неприємних випадковостей, навіть якщо ви — досвідчений плавець, який підкорив не один водний кілометр. Судоми, втрата свідомості, панічна атака — у житті буває всяке. Наявність у зоні досяжності рятувальників заспокоює й дає гарантію, що ви отримаєте допомогу, якщо трапиться щось непередбачене.

Беріть із собою плавальний буй. По-перше, він робить вас помітним для човнів, катерів і водних мотоциклів. По-друге, на ньому завжди можна відпочити, якщо ви втомилися або щось трапилося (приміром, схопила судома).

Намагайтеся не випускати з поля зору берегову лінію. Втратити зоровий контакт з берегом – один з найпоширеніших страхів новачків під час запливів на відкритій воді. Панічна атака дуже небезпечна, коли ти перебуваєш далеко від берега й під тобою щонайменше три метри води.

Якщо ви потрапили в сильну течію, не намагайтеся плисти проти неї. Економте сили й облиште паніку. Течія не затягне вас на дно, а нестиме від берега. Намагайтеся плисти перпендикулярно напрямку течії, намагаючись з неї вибратися. Якщо ж потік занадто швидкий і широкий, ляжте на спину й підніміть руки, щоб вас помітили рятувальники.

Знайте водойму та її жителів. Перед тим, як плисти далеко, переконайтеся в тому, що це безпечно. Знайдіть інформацію про це місце: течії, глибина, перепади температури води й місцеві мешканці. Якщо там присутня отруйна фауна (наприклад, медузи), бажано надіти гідрокостюм.

Ніколи не плавайте поодинці. Завжди мусить бути або напарник у воді, або людина, яка залишилася на березі й покличе допомогу чи допоможе сама, якщо стануться проблеми.

Слідкуйте за оточенням. Якщо ви берете участь у старті, завжди стежте за тим, що відбувається навколо вас. Після сигналу у воді починається стовпотворіння – учасники намагаються вирватися вперед і дуже активно працюють руками та ногами. Якщо будете неуважними – отримаєте в око або ніс п’ятою або ліктем.