Лайфхаки

Чому вам варто спробувати зайнятися йогою

21 червня у всьому світі відзначають День йоги. Чим не чудова нагода долучитися до стародавньої практики тренування тіла й зміцнення духу? Ми можемо назвати щонайменше п'ять причин, щоб надихнути вас займатися йогою.
Така популярна нині йога, давній метод тренування тіла, поліпшення здоров’я і зміцнення духу виник в Індії майже 5000 років тому. Йога може загартувати фізично й духовно, підвищивши якість життя.

Йога робить нас гнучкими та сильними.

Перша думка, яка зазвичай виникає у тих, хто ніколи не займався йогою, – «Я ж не зможу виконати жодної вправи!». Не хвилюйтеся, навіть якщо ви не наділені природною гнучкістю, заняття йогою це швидко виправлять. Усі пози мають певний рівень складності, тож ви точно зможете зробити найпростіший варіант. А спеціальні комплекси з поєднанням статичних і динамічних вправ зміцнять м’язи, зробивши тіло не тільки гнучким, а й сильним.

Йога сприяє зменшенню хронічних болів.

Комплекси та окремі асани допомагають позбутися гіпертонусу в м’язах, а особливі дихальні практики заспокоюють серцебиття й нормалізують кров’яний тиск. Це якщо не повністю прибирає больові відчуття, то хоча б зменшує їхню силу. Наприклад, вправи для шиї та грудного відділу хребта допомагають позбутися головного болю та полегшують мігрені. Це відбувається завдяки нормалізації кров’яного тиску й поліпшенню кровопостачання мозку.

йога на березі моря

Йога допомагає позбутися стресу.

Через спеціальні дихальні й медитативні практики ми вчимося заспокоюватися, не відволікатися на негатив і позбавлятися неконструктивних думок.

Йога поліпшує концентрацію й позитивно впливає на когнітивні функції.

Багато поз у йозі побудовані на утриманні рівноваги протягом досить тривалого часу. Спеціальні дихальні вправи з пранаями, коли потрібно сконцентруватися на своєму дихальному ритмі, також відіграють значну роль у вмінні фокусувати увагу на конкретному завданні. Окрім того, ці вправи поліпшують кровопостачання мозку. Усе це позитивно позначається на нашому вмінні концентруватися на завданнях, швидкості та якості їх вирішення.

Йога робить сон міцним.

Поліпшення концентрації й зменшення тривожності позитивно впливає на якість і тривалість сну. Нас полишають дивні й тривожні думки, які зазвичай з’являються «дуже вчасно» – саме тоді, коли нам потрібно заснути міцним сном. А спеціальні дихальні вправи перед сном ще більше сприяють заспокоєнню, і ми легко засинаємо, відклавши усі турботи до ранку.