Лайфхаки

Що одягнути на весняну пробіжку

Сонечко починає пригрівати, і нам здається, що можна вже нарешті скинути зимовий одяг, підставити тіло теплу, відчути на шкірі дотик легенького вітерця. Але це бажання при невірно підібраному одязі для пробіжки може обернутися застудою чи навіть запаленням легенів.

Уникнути таких неприємностей доволі легко – достатньо з розумом підійти до вибору одягу на тренування й дотримуватися принципу багатошаровості. Звісно, вибір бігового «екіпу» насамперед залежить від інтенсивності та тривалості тренування, а також погодних умов: температури повітря, наявності вітру, дощу, сонця чи хмар.

Нагадуємо, що одяг не повинен бути виготовленим із бавовняних або інших натуральних тканин, які не виводять вологу та не підтримують оптимальний температурний режим. Бавовняна футболка швидко стане вологою від дощу або вашого власного поту, прилипне до тіла — і тоді переохолодження та, як наслідок, застуда вам забезпечені!

Від 0 до +10 

Дощовик або легка куртка. Квітневі й травневі дощі непередбачувані та прохолодні. Ви можете розпочати тренування під яскравим сонцем, але десь посередині чи наприкінці опинитися під рясним дощем. Мокрий одяг плюс розпашіле тіло та прохолодний вітерець зазвичай дорівнюють як мінімум застуді. Щоб уникнути цих неприємностей, ліпше бути обачливими та подбати про верхній шар: легкий вітро-та водонепроникний дощовик зі спеціальної мембранної тканини, яка зберігає тепло тіла, виводить зайву вологу й одночасно не дозволяє дощу намочити вас.

Лонгслів, джемпер або футболка. Під дощовиком повинен бути другий шар – футболка, лонгслівабо джемпер і спортивний топ — для жінок. Якщо дощ закінчиться або вам стане гаряче, куртку можна зняти та обернути навколо талії.

Штани. Для нижньої частини тіла можна обрати довгі бігові тайтси, шорти або легінси довжиною до середини ікри.

Від +10 до +15

чоловік біжить

Лонгслів, джемпер або футболка.Якщо ж на вулиці досить тепло і світить сонечко, ліпше не одягатися надто тепло, тому що хвилин через 10-15 вам стане гаряче і виникне бажання скинути зайвий одяг. Якщо ж ви все-таки вагаєтеся — обирайте футболку та легку бігову куртку (не обов’язково дощовик). Якщо раптом відчуєте дискомфорт, завжди можна зняти верхній шар.

Штани. Низ зазвичай залишається незмінним. Тут усе залежить від вашого почуття комфорту. Дехто продовжує бігати у довгих тайтсах або легінсах майже до літа, а декому вже у +15 кортить випробувати новесенькі бігові шорти.

Вище +15

дівчина розминається

Можна сміливо вибігати у футболці (плюс спортивний топ для жінок) і шортах або вкорочених легінсах. Якщо ж на дворі хмарно та можливі опади, краще взяти із собою дощовик.

У сонячну та вітряну погоду рекомендуємо скористатися сонцезахисним кремом! Особливу увагу приділить обличчю.

Кросівки

Бігове взуття для теплої погоди повинне бути легким, із сітчастої тканини, яка пропускає повітря і не дає нозі «задихнутися». Комфорт і здоров’я стопи – наша головна мета.

Шкарпетки, як і інша бігова екіпіровка, повинні бути зі спеціальної синтетичної тканини, яка буде виводити зайву вологу. Це допоможе уникнути такої неприємності, як водянки – великі мозолі-пухирі з рідиною всередині.

Аксесуари

Бігова кепка або козирок для бігу.Кепка – це захист від дощу та сонячного удару. Останнє, звісно, більше стосується літа, але весна у нас дівчина примхлива й може викинути несподіваний фокус у вигляді справжньої спеки, якщо ви вирішили побігати десь по обіді.

Козирок відведе краплі дощу від вашого обличчя та зробить так, що сонце не буде засліплювати очей.

Якщо ж час ваших пробіжок постійно змінюється, радимо скористатися зручним  «калькулятором одягу» на Runner’s World. Усе, що треба зробити – ввести бажані параметри, стать, час тренувань, інтенсивність, погодні умови та бажане відчуття (тепло, середнє та прохолодно). Після цього сервіс запропонує вам приклад комплекту одягу для тренування.