Лайфхаки

Як обрати гідрокостюм для запливів на відкритій воді

З відкриттям сезону плавання на відкритій воді час обирати відповідний гідрокостюм. Вони бувають різних фасонів, виготовлені з різних матеріалів і для різних температурних режимів.

Іноді гідрокостюм стає необхідним навіть за умови теплої води. Його призначення у цьому разі – захист від небезпечних медуз, які зазвичай зустрічаються у водах, наприклад іспанського узбережжя. Щорічно багато учасників Oceanman Benidorm страждають від цих маленьких, але отруйних створінь.

Отже, з чого почати і як обрати? Розповідаємо, на що потрібно звернути увагу.

Перш ніж зробити покупку, потрібно чітко розуміти, в яких саме запливах ви збираєтеся брати участь.

Призначення

Існують гідрокостюми для підводного полювання й дайвінгу та для водних видів спорту. Нас більше цікавлять останні, тому що варіанти для першої категорії досить щільні, громіздкі й обмежують рухливість. Але якщо ви вирішили плисти у якійсь водоймі, де температура води наближається до нуля, тоді це точно ваш варіант. А ще вони найдорожчі.

Тип

Гідрокостюми бувають трьох типів: сухі, напівсухі та мокрі.

Сухий гідрокостюм призначений для плавання в холодній воді. Манжети щільно прилягають до шиї, зап’ясть і щиколоток – так, щоб холодна вода й вітер не змогли пробратися всередину.

Напівсухий гідрокостюм призначений для плавання у прохолодній воді. Він пропускає воду, але не так багато, як мокрий. Зазвичай це повний гідрокостюм з довгими рукавами й штанинами.

Мокрий гідрокостюм представлений на ринку найбільше. Такий «одяг» пропускає досить багато води, він простіший щодо технологій пошиття і зазвичай виготовлений із дешевого неопрену товщиною від одного до п’яти міліметрів.

плавець

Матеріал

Гідрокостюми бувають із неопрену та гуми. Найзручнішим і поширеним матеріалом вважається неопрен.

Неопрен.Плюси: добре тягнеться, не обмежує рухів, довго зберігає тепло тіла, не вимагає особливого догляду, дешевше гумового. Бонус — його палітра кольорів набагато яскравіша й багатша, ніж у гумових варіантів. Мінуси: продувається на вітрі.

Неопрен може бути спіненим, з титановим напиленням і гладким («шкіра»). Спінений газом міцніший і довговічніший, ніж спінений хімічним способом.

«Шкіра» або гладкий неопрен сидить щільніше, але через це його досить складно одягати, тому він часто має спеціальне силіконове покриття в певних місцях (пахвові западини або зап’ястки).

Неопрен з титановим напиленням — найдовговічніший і найдорожчий варіант, дуже добре зберігає тепло тіла.

Гума.Плюси: не продувається й добре зберігає тепло. Мінуси: легко рветься, може обмежувати рухи, а неякісна гума може навіть плавитися на сонці.

Товщина неопрену

Від товщини матеріалу, з якого виготовляються гідрокостюми, залежить їхній температурний режим. Наприклад, короткі костюми товщиною в 1–2/2 мм підходять для води, температура якої більше ніж 23 градуси. Товщина в 3/2 мм уможливлює плавати в більш прохолодній воді (не нижче ніж 15 градусів). Для відчайдухів, які плавають у воді нижче ніж 10 градусів, підійде 7-міліметровий гідрокостюм з каптуром.

масовий заплив

Вид

Гідрокостюми діляться на повні (довгі рукави й штанини), короткі (короткі рукави й штанини-шорти) та змішані. Останні представлені розмаїттям комбінацій: короткі рукави й довгі штанини, короткі штанини й зовсім без рукавів або у вигляді закритих жіночих купальників. Варто обирати той, який відповідає умовам запливу. Найпопулярніший варіант – повні гідрокостюми, які підходять для температурного режиму до 15 градусів.

Також під час вибору гідрокостюма варто звернути увагу на фурнітуру, товщину й тип застібок, а також тип швів. І, звісно ж, найголовніше — вам має бути в ньому комфортно!