Лайфхаки

5 причин займатися плаванням

Інтенсивні заняття плаванням дають необхідне навантаження на тіло, прискорюють обмін речовин. А ще плавання — менш травматичний вид спорту порівняно з бігом або тренуваннями у тренажерній залі. Та й взагалі, подумайте, як на вашу правильну техніку звертатимуть увагу всі на пляжі!

Отже, нижче ми наводимо 5 причин, чому варто займатися плаванням.

Плавання — це тренування для всього тіла

На ваше тіло впливає не дві, а три сили – додається тиск і супротив води. Для того, щоб триматися на воді й технічно виконувати вправи, до роботи нарешті підключаються м’язи-стабілізатори, які знаходяться глибоко під основними великими м’язами та часто відпочивають під час звичайних тренувань на суші (крім тренувань з петлями TRX).

Отже, 30-хвилинне тренування у басейні можна прирівняти до 45 хвилин фізичної активності у залі.

Плавання знімає стрес

Завал на роботі, діти, хатні справи — усе це змушує нас відчувати себе, неначе білка у колесі: ти постійно кудись мчиш, але все одно залишаєшся на місці. Це пригнічує, псує настрій та віднімає багато сил — і фізичних, і духовних. Вправи у басейні допомагають знизити рівень тривожності, заспокоюють нерви, знижують кров’яний тиск і сприятливо впливають на серцево-судинну систему. Бонус – здоровий та міцний сон!

жінка пливе в басейні

Плавання спалює більше калорій при меншому навантаженні на суглоби

Цей вид спорту – один з найефективніших способів спалити калорії. Плавання у легкому темпі впродовж 30 хвилин спалює 200 ккал – це удвічі більше, ніж ходьба. А година тренування у такому темпі позбавить вас десь від 500 ккал! І все це без великих навантажень на суглоби. Саме тому тренування у басейні часто пропонують спортсменам, які травмувалися, або людям із зайвою вагою. Ви будете активно тренуватися, спалювати калорії, але при цьому ваші суглоби не постраждають.

Також не треба забувати про бонус – «пасивні калорії», які додатково витрачаються на обігрів тіла, особливо якщо у басейні прохолодна вода.

Плавання робить нас гнучкими та розслаблює м’язи

Плавання у теплому басейні розслабляє напружені м’язи після інтенсивних тренувань, прискорює обмін речовин і сприяє швидшому виведенню «токсинів». Недарма багато тренерів рекомендують плавати після важкого тренування. За це ваше тіло скаже вам «дякую» наступного дня, адже запалення та болісні відчуття будуть значно меншими, і ви не будете відчувати напруження у м’язах.

чоловік пірнає

Плавання сприяє здоров’ю опорно-рухового апарату

Плавання допомагає виправити поставу, адже під час тренувань у воді зменшується статичне напруження в тілі, йде природне розвантаження хребта від тиску вашої ваги, поліпшується координація рухів, зміцнюються м’язи хребта і всього скелету.

Активний рух ніг у воді при плаванні зміцнює стопи й запобігає розвиткові плоскостопості. При цій проблемі рекомендується плавати кролем, а для посилення впливу на м’язи стопи використовувати ласти.

У різному віці плавання по-різному впливає на тіло. Дорослим набагато складніше виправити щось чи позбавитись від проблем, але це все одно можливо. Можна поліпшити форму плечей, зменшити обсяг талії та стегон, поліпшити фізичну форму, стати більш сильними та витривалими, схуднути без великого ризику отримати травми, заспокоїти нерви та напружені м’язи – кожен знайде у басейні щось корисне та приємне саме для себе. Пропонуємо спробувати й вам.